2023. február 20., hétfő

Hűtlenség és megbocsátás

A házasság erősebb mindennél. A hűtlenkedés ellenére, bármi történjék, éli a maga életét. Példa rá a dél-karolinai kormányzó, aki a minap félrelépett, ám felesége, négy gyermeke anyja, visszafogadta.

Jól ismert példa ebben a vonatkozásban Bill és Hillary Clinton esete, az olasz énekes sztár Jovanotti pedig nemcsak megbocsátott menyasszonyának, hanem magát vádolta azért, hogy a lány megcsalta és továbbra is gyönyörű szerelmes dalokat írt neki, mi több, feleségül is vette.

A házasság kötelekének erejével a The New York Times foglalkozott egyik cikkében, megállapítva, hogy az kitűnő egészségnek örvend már csak azért is, mert a hűségen kívül sok más dimenziója is van. Amerikai kutatók is megerősítették ezt, mivel felméréseik bizonyították: a párok 70 százaléka túléli a hűtlenkedést.

E magatartások mögött hormonok állnak. A partner, aki visszatér az akolba, az oxitocint, a gyengédség hormonját választja a dopamin, a szerelem hormonja helyett.

Az amerikai kormányzó esetében azonban inkább a politikai karrier megmentése döntött - mondja Willy Pasini szexológus, aki felmérte, hogy Olaszországban a párok 50 százaléka kész újra együtt élni. Igaz, 13 százalék csak miután bosszút állt, és 37 százalék bontja fel a frigyet.

Gian Ettore, a válóperes ügyvédek egyesületének elnöke szerint a válási okok között nem a hűtlenség áll az első helyen, ez talán csak a homoszexuálisok esetében áll fenn. Tapasztalatai szerint a válások a felek természetének összeférhetetlensége miatt, a rokonok beavatkozása miatt következnek be.

Mára bíróság is figyelembe veszi a változást, a házastársi hűtlenséget csak akkor szankcionálja, ha ez a válság oka és nem a következménye.

Arra a kérdésre, hogy miért maradt erős a házasság köteléke, egy családszociológus így válaszol: igaz, hogy egyedi esetekben a házasság nagyon törékenynek bizonyul, de mint intézmény nagyon erős. Emlékeztet arra, hogy a nők hűtlenségét nemrég még becsületbeli gyilkossággal mosták le.

Ugyanakkor Olaszországban nem él az az amerikaiakra jellemző képmutatás, amely arra kényszeríti a politikusokat, a gazdasági irányítókat, hogy mentsék házasságukat társadalmi pozíciójuk mentése miatt.

Párterapeuták szerint a házasság azért is erős, mert ezen keresztül építjük fel identitásunkat. Lemondani a házasságról azt jelenti, hogy lemondunk saját magunk egy részéről, és ez túl fájdalmas.

Életszükséglet megtalálni önmagunkat a másikban, „különben miért tért volna vissza Odüsszeusz Pénelopéhoz, amikor annyi nő állt a rendelkezésére?" - érvel az egyik. (Corriere della Sera).