2024. február 6., kedd

Nemi betegségek kiszűrése iskolásoknál

Washingtonban ez év őszétől kezdve a 12 évnél idősebb iskolás gyerekeket olyan vizsgálatnak vetik alá, amellyel megállapítják, hogy nincs-e valamilyen, szexuálisan átadható betegségük.

Az amerikai főváros önkormányzata ezt azért tartja szükségesnek, mivel kiderült, hogy ezek a betegségek drámaian szaporodnak a serdülőknél.


Washington az az amerikai város, ahol a legmagasabb a HIV-fertőzöttek száma, a lakosság 3 százaléka, vagyis bőven túl lépi az 1 százalékos limitet, ami az USA-ban már járványnak számít. A szexuálisan átadható betegségek pedig növelik ennek a vírusnak a veszélyét is.

A múlt évben a helyi hatóságok próbaképpen nyolc iskolában végeztették el ezt a vizsgálatot és az eredmények riasztóak lettek: a diákok 13 százalékának volt valamilyen nemi betegsége, ami abszolút számban 3 ezer gyereket jelent.

Az új kezdeményezés szerint minden 12 évnél idősebb iskolás gyereknek meg kell jelennie egy beszélgetésen, ahol orvostól kap felvilágosítást a szexuális higiéniáról, a biztonságos szexről, a nemi betegségek tüneteiről és veszélyeiről. Akik nem akarnak ezen részt venni, azoknak vizeletmintát kell adniuk. Washingtonban a hatóságok ezt szülői beleegyezés nélkül tehetik. Több városatya úgy értékelte, hogy ez nem helyes, különösen akkor, amikor szülői engedélyhez kötik az állami iskolában még a sportolást is. Adrian Fenty polgármester azonban ennek az engedélynek a mellőzésével éppen a fiataloknak kíván adni nagyobb önállóságot és kijelentette: célja, hogy a most következő tanévben a város 12 ezer tanulójának többsége tisztában legyen egészségi helyzetével.

A vizeletvizsgálat eredményéről bizalmasan értesítik a gyerekeket és a fertőzöttek ingyenes kezelésben részesülnek. Ugyanakkor megbeszélik velük, hogy tájékoztassák szüleiket és beszéljék meg szexuális partnerükkel, hogy ő is vizsgáltassa meg magát.

Hasonló programok már életbe léptek más városokban is.

Az úttörő Philadelphia volt 2002-ben. (Éppen itt játszódott az az 1993-ban nagy port felvert, azonos című film, amely egy AIDS-beteg ügyvédnek az emberi méltóságért vívott harcát mutatja meg, Tom Hanks megrázó, Oscar-díjas alakításában). Azóta többek között Baltimore, New Orleans, Chicago és New York is követte példáját.