2023. január 18., szerda

Családromboló a pornófüggőség?

Vajon igaz-e, hogy azok a férfiak, akik prostituálthoz járnak vagy pornót „fogyasztanak" impotenssé, feleségüktől elfordulóvá, durvává és kiégetté válnak? Az erre a kérdésre választ adók két hatalmas táborra oszlanak. Egyikük szerint igen, másikuk szerint nem. A probléma mélyen a múltba vezet, és a férfiak és nők szexuális magatartása közötti különbségre épül.

A prostitúcióban az a rossz, hogy olyan örömért fizetek egy másik embernek, ami neki nem, vagy csak nagyon ritkán jó. Megveszem tőle a testét, amit, ha neki sok pénze lenne, soha nem adna el. Az irodalomban és a filmirodalomban tettek ugyan kísérletet arra nézve, hogy olyan gazdag embert ábrázoljanak, amelyik azért lesz prostituált, mert kíváncsi, például Bunuel híres filmjében A nap szépében a gyönyörű Catherine Deneuve, de a valóságban a szexipar, a legősibb idők óta a szegénységben élő nőket használja ki. Számos pornóoldal fórumán találhatunk olyan hozzászólásokat, amiből az derül ki, hogy a pornót fogyasztó férfiak túlnyomó része szerint a pornószínésznők élete fényűzően jó, drága kocsikkal járnak, gyönyörű ruhákba öltöznek, keleti kényelemmel ellátott villákban laknak és örülnek, hogy mindehhez a gazdagsághoz könnyű munkával jutottak. Ha élnek is ilyen pornószínésznők, ez csak a jéghegy csúcsa, a felszín alatt a legtöbb prostituált, ha tehetné, azonnal kiszállna az üzletből. Az ezerszámra található pornó oldalak, DVD-k és magazinok azonban nem csak a „könnyű pénzkeresetre" áhítozó nőket húzzák be a csőbe, hanem, főleg, a férfi fogyasztókat, akik között szép számmal akad olyan is, aki havi jövedelmének akár 70 százalékát fizeti be havonta a pornó producerek zsebébe.

Olyan vélemények is elhangzottak már, hogy a szexfilmekben játszó lányok évente öt évet öregednek, és, hogy azok a tinilányok, akik mulatságból kipróbálják a megaláztatást, életük végéig bánni fogják. Más vélemények szerint azonban a pornográfia felszabadítja az emberek gátlásait, jobbá és gazdagabbá teszi a hétköznapi szexualitást, sokan megszabadulnak gyötrő vágyaiktól, perverzióiktól, és, hogy végső soron, a modern ember a pornóban nem egyebet keres és talál, mint amit a Káma Szútrában az ókor embere.

Miért szereti nézni egy férfi, ahogy megerőszakolnak egy nőt? Nem, szó sincs róla, mondaná egy férfi, azt szeretem nézni, amikor neki is jó. Csakhogy a pornófilmekben általában nem a jó színésznők játszanak - a jó színésznők mozifilmekbe és színházakba szerződnek. A rossz színésznők pedig szinte soha nem tudják eljátszani, hogy amit átél egy pornójelenetben, az neki jó. Nincs meg hozzá a technikai tudása. Éppen ezért, szinte a vak is láthatja, a pornó, az esetek túlnyomó részében nem jó a nőknek. Hiába követnek el mindent a férfiak, hogy elhihessék az ellenkezőjét, a pornó lealjasítja, kihasználja és megrontja a nők szexualitását.
Kovi, a magyar pornókirály kitalálta ugyan, hogy megcélozza a nem létező női fogyasztót, sőt Lars von Trier, a dogmafilmek atyja is kijelentette, hogy női pornót akar csinálni, a pszichológusok sorra közlik azokat a kutatásaikat, melyekkel azt kívánják bizonyítani, hogy a hetvenes évek pornó-liberalizácója súlyos hiba volt, és a dolog társadalmi hatása hasonló nagyságrendű probléma, mint a klímaváltozásé.