2023. április 20., csütörtök

Hatalom és szex

Ambíció és tesztoteron együtt jár-e? Luke Johnson, az angol Chanell 4 tv-hálózat elnöke a hatalom és a szex összefüggésének problémáját boncolgatta a Financial Times hasábjain annak fényében, hogy az Atlanti-óceánon innen és túl a társadalom különböző szektoraiban vezető szerepet játszó férfiak kerültek intim kapcsolataik miatt kellemetlen helyzetbe.

Johnson emlékeztetett arra, hogy Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszter szerint a hatalom a legjobb afrodiziákum, és ezt a bölcs mondást Mao Ce-tungtól John F. Kennedyig, Francois Mitterrand-tól Bill Clintonig és Silvio Berlusconiig az illetékesek még nem cáfolták meg.

A Channel 4 elnöke elsősorban a hozzá közel álló pénzvilágot vizsgálta meg ebből a szempontból és megállapította, hogy ott „hemzsegnek a felfuvalkodott hímek", akik kihívják a sorsot náluk sokkal fiatalabb nőkkel. „Néha arra gondolok, hogy nem tombolták ki magukat húszéves korukban, mert nagyon el voltak foglalva karrierjük építésével és most kompenzálnak. Ösztönzésre van szükségük az igazgatótanácsi ülések fullasztó légkörének frissítéséhez" - írta.

A kérdéshez szakemberek is hozzászóltak. Egy befolyásos nagyvállalkozó szerint a vezérlő pultnál álló személy szeretne mindenben első lenni: azt akarja, hogy övé legyen a legjobb óra, a leggyorsabb ló, a legszebb nő. Az a véleménye, hogy nem szabad összekeverni az érzelmet és az üzletet. Az olaszoknak például ez a gyenge pontja. Egy másik pénzügyi hatalmasság úgy véli, hogy a szex jót tesz mindenkinek, de Johnson megállapításait túlzottnak tartja, a nagyok többsége nem foglalkozik szexszel, inkább túlzottan munkacentrikus. „Mivel azonban mindnyájan emberek vagyunk, mindnyájunkra hat az elemi ösztön" - magyarázta.

Johnson mindenesetre felhívást intézett a szociológusokhoz, antropológusokhoz, biológusokhoz, hogy tanulmányozzák mélyebben az adrenalin és a tesztoteron kölcsönhatását, amely „veszedelmes koktélt kever a hatalmasok szívében és testében".

Eredmény ebből nem nagyon várható - vélekedik egy neves farmakológus. A titok valószínűleg még sokáig titok marad, mivel ilyen bonyolult problémát nem lehet leszűkíteni tesztoteron-ügyre. Ez csak nagyon kicsi szelete a hatalom nagy témájának, amelynek része a környezet, a karakter, a lehetőségek. Addig is célszerűbb az olyan pszichológusokhoz fordulni, akiknél nagy számban fordulnak meg súlyos felelősséget viselő férfiak.