2023. június 20., kedd

A sport az erekció szolgálatában

Régóta ismert, hogy a sport jót tesz a szexnek, de olasz andrológusoknak sikerült kimutatniuk, mi a valódi terápiás ereje az erekciós diszfunkció (ED) kezelésében. 

Mint Giuseppe Maio, az Olasz Andrológiai Társaság koordinátora a La Stampa című torinói lapnak elmondta, a kutatás során megfigyeltek 60 ED-ben szenvedő, 40 és 60 év közötti pácienst, akiket két csoportra osztottak. Az egyiket inhibitáló szerrel kezelték, a másiknál hozzáadtak egy háromórás, mérsékelt aerobikot, 1900 átlag kilokalória fogyasztással, heti 3 napra elosztva. Az a csoport, amely a gyógyszeres terápia mellett fizikai tevékenységet is kifejtett, jelentős javulást ért el: 18-20 százalékos emelkedést is regisztráltak a másik csoporttal szemben az erekciós funkció, az önbizalom és a globális szexuális kielégülés terén. Nőtt a tesztoszteron-szintjük is, kb. 8 százalékkal.

Maio professzor szerint jelentős eredmények érhetők el 3 hónap alatt olyan kalóriafogyasztás mellett, amely ugyan változik a testsúly szerint, de nem több a hetenkénti átlag 1500-nál. A legmegfelelőbb sport hozzá az aerobik, utána a kocogás és a futás, a torna, a kerékpározás, a gyors gyaloglás és a tenisz. A sport azáltal használ a szexualitásnak, hogy javítja az endotheliális funkciót, vagyis a véredények falait, több vér áramlik a pénisz üreges részeibe, így az erekció kitartóbb lesz - magyarázta az olasz andrológus.