2024. április 21., vasárnap

A hiperszexualizáció hatása a serdülőkre

Az interneten megnyilvánuló hiperszexualizáció rossz hatással van a fiatalok szexértelmezésére. A szemérem, az illendőség, a moralitás határai egyik generációról a másikra mértéktelenül széttárultak és ennek káros következményei elsősorban a serdülőket illeti - állapította meg Diane Brouillette és Marie Christine Courchesne francia szexológusnő.

A fiatalok kíváncsiak, ez az erős oldaluk, ugyanakkor az Achilles-sarkuk is. Életüknek ebben a szakaszában a szexualitás nagyon fontos helyet foglal el és az internet ezernyi felfedeznivalót kínál. A fiatalokat tapasztalatlanságuk odáig viszi, hogy olyan honlapokat is felkeressenek, amelyek erotizálják az erőszakos magatartásokat és olyan könnyen elérhetőek, hogy akkor is megtalálják, ha kezdetben nem is ezeket keresték. Még a hagyományos média is hozzáad, amikor a reklámokban erotikus öltözékekben, pózokban mutat be fiatalokat.

Az ilyen jellegű ismerkedés a szexszel hosszú távon is okoz károkat, mert következményekkel jár felnőttkori férfi-nő kapcsolataikra, mint ahogy ezt tette a vallás bűntudatot ébresztő felfogásával az 1950-60-as években felnövő nemzedékének esetében - vélik a szexológusok. (Éppen ennek volt az ellenreakciója a 60-as évek szexuális felszabadítása). Az internet olyan devianciákat banalizál, amelyek normálisnak tüntetik fel a kukkolást, az exhibicionizmust. A gyerekek ezeket a képeket látva azt gondolhatják, hogy ez normális dolog és alkalmazkodni akarnak hozzájuk. A szakemberek attól tartanak, hogy a követendő modell az egy óráig tartó nemi aktus lesz, holott valójában 5-10 után a nőnél ez már fájdalmat okoz - figyelmeztet Brouillette és Courchesne.

Szexuális tárgyaként mutatja be a partnereket és nem úgy, mint két fiatalt, akik egy érzéki, szép emberi élményt osztanak meg egymással. Megfigyelhető, hogy azok a fiatalok, akik pornóanyagok alapján fejlesztették ki szexuális magatartásukat, egyre stimulálóbb helyzeteket keresnek. Mindig többre van szükségük, hogy élményhez jussanak és a normális szexuális kapcsolat már nem tudja kielégíteni őket. Nem tudják élvezni azt az érzést, amelyet egy érintés, egy simogatás ad - írják.

A két francia szexológusnő végezetül e sötét képet még egy tónussal festi még feketébbre: a party-világban, ahol alkoholt, drogot fogyasztanak, feloldódnak a gátlások és gyakran játszanak a pornóvilágból kölcsönzött olyan szexuális játékokat, amilyeneket normális körülmények között soha nem mernének.