2022. október 21., péntek

Ha nem jön a baba

Ha egy férfi és egy nő fizikailag egészséges nincs akadálya annak, hogy gyermekük szülessen. Azonban az utóbbi időben gyakran hallani olyan házaspárokról, akik szeretnének gyereket, fizikailag is egészségesek, mégis próbálkozásaik kudarcba fulladnak, valamilyen oknál fogva elkerüli őket a gyermekáldás.

A párok nagy részében fel sem merül, hogy pszichésen is fel kell készülni a családalapításra. A teherbeesésnek pedig nemcsak testi, de lelki gátjai is lehetnek.

Pszichológusok azt vizsgálták, hogyan reagálnak gyermeket váró, illetve úgynevezett funkcionálisan meddő párok - azaz testileg egészségesek - standard szimbólumokra, vagyis egy-egy ún. hívószó elhangzásakor, mi jelenik meg lelki szemeik előtt. A testileg egészséges meddő párok egészen másként reagáltak, mint az új jövevényt már várók. Reakciókban következetesen megjelentek a gyermekkori zavarokra, valamint a párkapcsolati problémákra utaló jelek. Az eredmények arra engednek következtetni, hogy a sérült lélek is gátolhatja, hogy megfoganjon egy új élet, tehát nagyobb esélyük van a gyermekáldásra azoknak, akik tiszta fejjel vágnak bele a családalapításba.

Ha komolyabban belegondolunk nincs semmi meglepő abban, hogy lelki probléma is állhat a meddőség hátterében, hisz, ahogy a betegségeknek, egyéb testi elváltozásoknak is lehetnek lelki okai, ugyanúgy a rossz párkapcsolat, feldolgozatlan gyermekkori sérelmek, frusztrációk is kihathatnak a termékenységre. Sajnos a legtöbb pár nem tulajdonít jelentőséget a lelki problémáknak, nem gondolják, hogy nagymértékben befolyásolhatja a fogantatást. Ezért amikor hónapok, évek múlva sem érkezik meg az utód, a párok végső elkeseredésükben belevágnak a lombikbébi-programba. A legtöbb esetben sem nekik, sem pedig a kezelőorvosuknak nem jut eszébe, hogy kiderítsék, vajon nem pszichés problémák állnak-e a sikertelen teherbeesési kísérletek hátterében, és vajon valóban érdemes-e súlyos összegeket fizetni a mesterséges megtermékenyítésért.

Ellenpéldák azért akadnak. Almási Tamás Sejtjeink című dokumentumfilmje két és fél éven át követi három pár sorsát, a gyermekért folytatott küzdelmüket. A néző tanúja lehet a mesterséges megtermékenyítés módjának, a párok érzelmi hullámzásának, a sikernek és a kudarcnak egyaránt. Az egyik pár, Györgyi és Karcsi negyedik beültetése sem sikerül, aztán csodák csodájára, mikor már a film elkészül, kapja a hírt a rendező, hogy Györgyi természetes úton teherbe esett. Hiába, a sors kiszámíthatatlan. De az biztos, hogy a sikerhez vezető úton a test és lélek harmóniája az egyik legfontosabb alappillér.