2024. május 14., kedd

Kik a szexuálisan boldog emberek?

Pascal de Sutter professzor, francia szexuálpszichológus A boldog emberek szexualitása címen írt könyvet, állítása szerint azért, mert „kedve támadt pozitív módon beszélni erről a témáról, amelyről gyakran csak orvosi, patológiai vonatkozásban, vagy mint problémáról, pornográfiáról, extrém esetekről szólnak.

A Le Figarónak adott interjúban elmondta: a véleménye, hogy ebben a válságos időben a könyve hozhat az emberek életébe egy kis oxigént, egy kis melegséget, mutathat néhány utat, hogy boldogabbak legyenek általában és szexuálisan is. Szexuálpszichológiai tapasztalatain kívül ír a tudományos kutatásokból származó szexuális ismeretekről, amelyeket a nagyközönség nem mindig ismer. Tudni kellene mindenkinek - mondta - hogy a boldogság és a szexualitás között létezik kapcsolat. A szexualitás jót tesz a bőrnek, a szívnek, az emésztésnek, az alvásnak. Ezek a pozitív hatások tudományosan bizonyítottak.


A legkiteljesedettebb szexualitással azok a férfiak és nők rendelkeznek, akik saját maguk és partnerük tiszteletben tartása mellett képesek realista és realizálható, könnyű erotikus fantáziálásra. Akiknek van ilyen képzelő erejük, boldogabb szexuális életet élnek, mint mások. Ez különösen a nőkre vonatkozóan igaz. A hibák között, amelyek akadályozzák, hogy szexuálisan boldogok legyünk, tapasztalatai szerint, a legelterjedtebb az a gondolat, hogy a kiteljesedett szexualitás csak úgy, az égből pottyan hozzánk. A találkozás első szenvedélyes érzelmeinek időszakában „a kémia elég a láng fellobbantásához, később tudatosan kell energiát befektetni, hogy működjön. A szexualitást építeni, karbantartani kell."

A szexualitásnak alapvetően fontos vetületei vannak. Ilyen például, hogy kihatással van az egész társadalomra és fordítva. Amikor a társadalom toleránsabb, nyitottabb, amikor érvényesül a férfi és a nő közötti egyenjogúság, amikor kevésbé puritán a szexualitással szemben, amikor kevesebb a tilalom, az emberek boldogabbak, nagyobb a jólét, kevesebb az erőszak.

A másik fontos vetület az optimizmus. Amikor valakinek van egy szexuális problémája, például az erekcióval, akkor nem arra kell gondolnia, hogy fuccsba ment a szexuális élete, hanem azt, hogy az adott pillanatban gondjai vannak a munkahelyén, a legközelebb jobban fog menni. Az asszony, akinek nincs orgazmusa, se gondolja, hogy frigid, inkább törekedjen arra, hogy megtanulja, hogyan jusson el odáig.

„Gondolkodásunkkal javíthatunk, vagy ronthatunk helyzetünkön. A szexuálisan boldog emberek egyik titka az optimizmus" - állította végezetül a professzor.