2022. április 6., szerda

Ő az igazi?

Vajon ki ne örülne annak, ha birtokában lenne a titkos receptnek, és tudná, a megfelelő társat választotta magának egy életre... Sajnos, a recepttel mi sem rendelkezünk, de van néhány gondolatunk, ami a hozzávalókat illeti. Vigyázat, a cikk elolvasása utána reklamációt nem fogadunk el!

Menj az orrod után!

Kutatások igazolják, hogy a szaglás komolyan befolyásolja párválasztásunkat, ezt még az állatvilágból hoztuk magunkkal. Azt viszont már kevesebben tudják, hogy léteznek olyan hatások, amelyek ezt a természetes adottságunkat káros irányba befolyásolhatják, tehát nem mindig hagyatkozhatunk az ösztöneinkre. A 90-es évek elején egy svájci professzor, Claus Wedekind kutatásai bizonyították, hogy a nők annál inkább vonzódnak a férfiak természetes illatához, minél jobban különbözik az a sajátjuktól. Ez biztosítja, hogy a pár genetikai készlete merőben eltérő legyen, így van nagyobb esélyük az egészséges utód megszületésére.

Craig Roberts brit biológus továbbment ezen az úton: ő arra a megállapításra jutott, hogy a fogamzásgátló tabletták nagymértékben befolyásolják a nőket a párválasztásban. A vizsgált nők közül, akik nem szedtek tablettát megfigyelhető volt az evolúciós folyamat - szerepet játszott a szaglás, tapintás stb. - akik viszont fogamzásgátló tablettát szedtek nem voltak érzékenyek a biológia törvényeire.
A tabletta hatására a nők normál párválasztási szokásai visszájára fordultak: olyan férfiakhoz vonzódtak, akiknek hasonló volt az illatuk, így a DNS-ük szerkezete sem volt jelentősen eltérő. A fogamzásgátló tabletták ugyanis a terhességhez hasonló állapotot idéznek elő a nők szervezetében, magyarán nincsen peteérésük, így már nem az az elsődleges, hogy a genetikailag megfelelő partnert válasszák. Ennek pedig számos következménye lehet: először is, ha a nő abbahagyja a tabletta szedését, visszaáll a normál „szaglása", és nem fogja vonzónak találni partnerét.
Az is előfordulhat, hogy a tabletta következtében olyan párok találnak egymásra, akik találkozása genetikailag nem szerencsés, így utóduk sem születhet. De felmerül annak a lehetősége is, hogy a hasonló génkészletű párok utódai között nagyobb esély van a születési rendellenességre. Tehát, ajánlatos ismerkedés után tablettát szedni, akkor nem visz tévútra az orrunk!

Az ágyban dől el minden?

Semmiképp sem szeretnénk az általánosítás hibájába esni, de elgondolkodtató a mondás, miszerint a nőnek gyengédségre van szüksége, a férfinak szexre. Mindkét nem másként éli meg a szexualitást, de abban nagyon sokak véleménye egyezik, hogy amíg a szex működik, addig a többi problémát is lehet orvosolni valahogyan. Ha viszont az ágyban nem „passzol" férfi és nő, azt csak nagy nehézségek árán lehet orvosolni, ha lehet egyáltalán...

Kati 34 éves, 10 év házasság után 2 éve vált el. Imádtam a férjemmel szexelni - meséli, napi 2 orgazmus garantált volt, mégis az ágyon kívül majd megöltük egymást. Most már biztos vagyok benne, hogy a jó szex miatt tartottunk ki ilyen sokáig egymás mellett. Idővel azonban rá kellett döbbenjek, hogy a jó szex nem elég a boldog házassághoz. Folyton harcoltunk, vitatkoztunk, és én belefáradtam az állandó küzdelembe. Szeretnék egy kiegyensúlyozott, harmonikus kapcsolatot, ahol nem héja-nász az avaron folyik.

Katival ellentétben manapság sok olyan házasság is létezik, ahol a felek fiatal koruk ellenére évek óta elhidegültek egymástól. Több pszichológus is beszámolt róla, hogy míg régen a férfiak folyton szexelni akartak, manapság azzal keresik fel őket női pácienseik, hogy férjük nem akar lefeküdni velük. Szakemberek szerint ez a felborult, felcserélt női-férfi szerepekre vezethető vissza.

"Ismerd meg önmagad!"

Több terapeuta véleménye is megegyezik abban, hogy a házasságok, párkapcsolatok a rossz kommunikáció miatt jutnak kátyuba. A partnerek képtelenek őszintén, nyitottan beszélgetni, folytonosan sértegetik egymást, és az a lényeg, hogy melyikük kerül ki győztesen egy-egy veszekedésből. A legnagyobb hangsúlyt arra fektetik, hogy vajon kinek van igaza... Pedig ha energiáikat abba fektetnék, hogy megismerjék önmagukat és a másikat, már sikeresebben menne az együttműködésük.

Egy szó mint száz: a boldog és sikeres párkapcsolathoz hallgatnunk kell ösztöneinkre, megérzéseinkre, és testünk-lelkünk rejtett üzeneteire is. Vagyis ismernünk kell önmagunkat, tisztában kell lennünk, kik vagyunk valójában, mit akarunk. Mi tesz minket boldoggá, mitől félünk, honnan jöttünk és hová tartunk. Nagy szavak ezek, de kellő önismeret nélkül csak sötétben fogunk tapogatózni. Már pedig sötétben minden tehén fekete...